armeijan öljypänikkä

Oletko löytänyt omituisen esineen? Näytä tunnistamaton löytösi ja aarremaanalla.comin jäsenet yrittävät auttaa sinua selvittämään mistä on kysymys.
Avatar
viikinki
Innostunut Etsijä
Viestit: 72
Liittynyt: 08 Loka 2014, 14:21

armeijan öljypänikkä

Viesti Kirjoittaja viikinki »

Onkohan jonkun Masista pudonnut varaöljysäiliö ?
Kuva
Varhaisrautakautinen rannerengas. Paljon Dirhemeitä mm.Umaijadit 719-739. Aethelred II Last Small Cross penninki n. 1009-1016 sekä muita Viikinki aikaisia esineitä.
Avatar
ärkoo
Kunniajäsen
Viestit: 2470
Liittynyt: 23 Heinä 2012, 14:45
Paikkakunta: Kaakkois-Suomi

Re: armeijan öljypänikkä

Viesti Kirjoittaja ärkoo »

Tämä on kenttäkeittiön m/29 haudutusnestesäiliö. Sisä- ja ulkovaipan välissä oli glykoolia jottei ruoka pala pohjaan.
Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa
ne hämmästyttää kummastuttaa
pientä kulkijaa
dunnock
Metallinetsijä
Viestit: 157
Liittynyt: 11 Maalis 2011, 07:45

Re: armeijan öljypänikkä

Viesti Kirjoittaja dunnock »

ärkoo kirjoitti:Tämä on kenttäkeittiön m/29 haudutusnestesäiliö. Sisä- ja ulkovaipan välissä oli glykoolia jottei ruoka pala pohjaan.

Ettei vaan olisi ollut glyseroli se haudutusneste? Tai joku muu korkean kiehumis-/leimahduspisteen omaava myrkytön liemi, esim. pellavaöljy (oliko se sitä värttinäöljyä)? Pata jos meni keitettäessä puhki, myrkyllistä glygolia saattoi päästä sapuskaan. Ettei vaan se sitten olluy sitä paljon puhuttua "jarrua"? Hidas sillä jarrulla oli kuitenkin vaikutusaika, nyt vasta vanhemmalla iällä tuntuu vaikutus pikkuhiljaa alkaneen. :mrgreen:

Ps. tuo puolustuslaitosleima, ei tainnut olla kovin pitkäikäinen. Isävainaa toi sodasta lasisen kuumemittarin, jossa tuo leima on lasin sisässä asteikon takapinnassa, eli tehtaalla jo leimattu.
Ja tuohon pönttöön palatakseni: Eipä paljon monimutkaisempaa ja kallimpaa rakennettä öljypurkille voisi keksiä. Kaksi sorvattua tiivisteellistä korkkia, niiden sorvatut urospuoliskot, ketjut korkeille, kaksi kahvaa, millin peltiä kaasuhitsattuna, on ilmeisesti varikkotyötä? Nykyisin taitaisi riittää tuohon käyttöön muovipullo?
Avatar
viikinki
Innostunut Etsijä
Viestit: 72
Liittynyt: 08 Loka 2014, 14:21

Re: armeijan öljypänikkä

Viesti Kirjoittaja viikinki »

Säiliö on tosiaan hyvin tehty ja vielä lähes täynnä. Annan sitä naapurille kun kyselee syylärinestettä autoonsa.
Varhaisrautakautinen rannerengas. Paljon Dirhemeitä mm.Umaijadit 719-739. Aethelred II Last Small Cross penninki n. 1009-1016 sekä muita Viikinki aikaisia esineitä.
Rune
Viestit: 26
Liittynyt: 08 Touko 2015, 22:26

Re: armeijan öljypänikkä

Viesti Kirjoittaja Rune »

dunnock kirjoitti: 08 Elo 2016, 18:13
ärkoo kirjoitti:Tämä on kenttäkeittiön m/29 haudutusnestesäiliö. Sisä- ja ulkovaipan välissä oli glykoolia jottei ruoka pala pohjaan.

Ettei vaan olisi ollut glyseroli se haudutusneste? Tai joku muu korkean kiehumis-/leimahduspisteen omaava myrkytön liemi, esim. pellavaöljy (oliko se sitä värttinäöljyä)? Pata jos meni keitettäessä puhki, myrkyllistä glygolia saattoi päästä sapuskaan. Ettei vaan se sitten olluy sitä paljon puhuttua "jarrua"? Hidas sillä jarrulla oli kuitenkin vaikutusaika, nyt vasta vanhemmalla iällä tuntuu vaikutus pikkuhiljaa alkaneen. :mrgreen:

Ps. tuo puolustuslaitosleima, ei tainnut olla kovin pitkäikäinen. Isävainaa toi sodasta lasisen kuumemittarin, jossa tuo leima on lasin sisässä asteikon takapinnassa, eli tehtaalla jo leimattu.
Ja tuohon pönttöön palatakseni: Eipä paljon monimutkaisempaa ja kallimpaa rakennettä öljypurkille voisi keksiä. Kaksi sorvattua tiivisteellistä korkkia, niiden sorvatut urospuoliskot, ketjut korkeille, kaksi kahvaa, millin peltiä kaasuhitsattuna, on ilmeisesti vari+?kkotyötä? Nykyisin taitaisi riittää tuohon käyttöön muovipullo?
Ekaks se "haudutus neste" oli käytännössä samaa mitä nyikyäänkin käytetään autojen jäähdytysjärjestelmissä eli vesi glykoli suhteessa 50/50.

No, miksi sitten kenttäkeittimissä?
Saman asianhan olis voinu hoitaa pelkällä vedellä, eikä olis soppa palanu pohjaan.

Kuitenkin tullaan sitte kuningas talveen joka on ollut monestikkin meidän takamiehenä.

Jos talvella kenttäkeittimen "haudutusnesteenä" olis ollu pelkkää vettä niin keittimen ollessa kylmänä ja pakkasta vaika ny 5 astetta niin puolessa vuorokaudessa olis pata haljennu.

Siksi "Lykooli" .
Rune
Viestit: 26
Liittynyt: 08 Touko 2015, 22:26

Re: armeijan öljypänikkä

Viesti Kirjoittaja Rune »

dunnock kirjoitti: 08 Elo 2016, 18:13
ärkoo kirjoitti:Tämä on kenttäkeittiön m/29 haudutusnestesäiliö. Sisä- ja ulkovaipan välissä oli glykoolia jottei ruoka pala pohjaan.

Ettei vaan olisi ollut glyseroli se haudutusneste? Tai joku muu korkean kiehumis-/leimahduspisteen omaava myrkytön liemi, esim. pellavaöljy (oliko se sitä värttinäöljyä)? Pata jos meni keitettäessä puhki, myrkyllistä glygolia saattoi päästä sapuskaan. Ettei vaan se sitten olluy sitä paljon puhuttua "jarrua"? Hidas sillä jarrulla oli kuitenkin vaikutusaika, nyt vasta vanhemmalla iällä tuntuu vaikutus pikkuhiljaa alkaneen. :mrgreen:

Ps. tuo puolustuslaitosleima, ei tainnut olla kovin pitkäikäinen. Isävainaa toi sodasta lasisen kuumemittarin, jossa tuo leima on lasin sisässä asteikon takapinnassa, eli tehtaalla jo leimattu.
Ja tuohon pönttöön palatakseni: Eipä paljon monimutkaisempaa ja kallimpaa rakennettä öljypurkille voisi keksiä. Kaksi sorvattua tiivisteellistä korkkia, niiden sorvatut urospuoliskot, ketjut korkeille, kaksi kahvaa, millin peltiä kaasuhitsattuna, on ilmeisesti vari+?kkotyötä? Nykyisin taitaisi riittää tuohon käyttöön muovipullo?
Ekaks se "haudutus neste" oli käytännössä samaa mitä nyikyäänkin käytetään autojen jäähdytysjärjestelmissä eli vesi glykoli suhteessa 50/50.

No, miksi sitten kenttäkeittimissä?
Saman asianhan olis voinu hoitaa pelkällä vedellä, eikä olis soppa palanu pohjaan.

Kuitenkin tullaan sitte kuningas talveen joka on ollut monestikkin meidän takamiehenä.

Jos talvella kenttäkeittimen "haudutusnesteenä" olis ollu pelkkää vettä niin keittimen ollessa kylmänä ja pakkasta vaika ny 5 astetta niin puolessa vuorokaudessa olis pata haljennu.

Siksi "Lykooli" .

https://fi.wikipedia.org/wiki/Etyleeniglykoli .
Vastaa Viestiin