Ehdin käymään muutamana viikonloppuna omallakin pellolla, kunnes viljelijä roiski kaikki paikat täyteen lietelantaa.
Löytyi mm. karjalaistyylisessä naisten kansanpuvussa käytetyn lappavyön hela, kahteen osaan katkennut neulakota, vaatehakanen, 4 nappia, 5 kolikkoa, solki, minisakset, osia patruunoista, takorautainen salpa ja mopon vakuutuskilvet -65 & -66 vuosilta yms. Jätin kuvaamatta kaikki isommat rautaromut ja tavallisemmat alumiiniroskat..
Neulakodan puoliskot olivat vain noin metrin päässä toisistaan, joten kapineen hajoamisesta ei luulisi olevan älyttömän kauan ja putkenpätkien sisällä oli jopa hieman nahkaakin jäljellä. Myös yksi messinkirenkaista oli siinä ihan lähellä, joten on kuulunut ehkä neulakodan alkuperäisen ripustushihnan alalenkiksi.
Kolikoita ei tullut montaa, mutta oli onneksi edes kaksi hieman vanhempaa joukossa.
171x - 1 Öre (Ulrika Eleanora, 1718-1720)
http://www.swedishcoppers.com/CoinTypes.html#Ulrika
1736 - 1 Denga (1/2 Kopek) Anna Ivanovna
http://moneta-russia.ru/imperiya/coin/d ... -tsena.php
Kaikista syöpynein jäi tunnistamattomaksi ja noiden lisäksi nousi myös yksi 1900-luvun alkupuoliskon huonokuntoinen viisipenninen ja Aleksanteri toisen aikainen kopeekka minkä vuosilukupuoli oli kulunut sileäksi, joten annoin sen eräälle naapurille joka kävi vilkaisemassa touhujani. Napissakin on aika röpelöinen pinta, mutta siitä erottuu mielestäni kaksipäinen kotka vaakasuuntaisen urituksen päällä.
Vakuutuskilpien löytyminen ihmetytti ehkä eniten, koska se alue oli ainakin sadan metrin päässä tiestä. Toinen aika omituinen piippi oli noin puolen metrin syvyyteen haudattu peltiämpäri mikä oli täynnä erilaisia keramiikan ja lasin sirpaleita jne. Kannoin ne läheisen kiviraunion juurelle ja yhdessä lautasenpalassa näkyi Arabian piippuleima, joten rojuämpäri oli kuopattu aikaisintaan 40-luvulla.
Pellonreunasta löytyi myös yksi sormen paksuisesta tangosta valmistettu harusrauta alueella ennen sijainneen puhelintolpan jäljiltä, mutta koska tangon alapäätä ei saanut näkyviin vielä kokonaisen lapion pituusmitan syvyydestäkään, niin päätin lopettaa kaivamisurakan kesken ja taivutin harustangon noin puolesta välistä mutkalle alaspäin ja täytin montun kivillä.
Golden Mask sai senkin jälkeen vielä suht hyvän signaalin samasta kohtaa, mutta kivistä luulisi muistavan helpommin, ettei kaivaisi enää uudestaan saman piipin kohdalta.
Kilikello, kynttilänjalan osa, uistin ja hevosvaljaiden/mäkivöiden koristeet löytyivät peltoni takana asuvan mummelin tontilta, mihin jouduin evakuoitumaan silloin kun paskanlennätys alkoi omalla puolella.

Kävin vielä sunnuntaina erään toisen naapurin pyynnöstä etsiskelemässä pienen maatilan pihapiiristä kultasormusta ja hopeisella hevosenpäällä varustettua pohjalaispuukkoa jotka olivat kadonneet ilmeisesti jo kymmeniä vuosia sitten.
Niitä ei valitettavasti kuitenkaan löytynyt, mutta nousi ainakin jonkun verran erilaisia kuparilankoja ja klimppejä sulaneesta metallista, iso Billnäsin kirveenterä, rannekello, kuparipannun sangan kiinnitysosa, tunnistamatta jäänyt pieni kiiltävä metalliosa missä on silmukka ohuemmassa päässä ja läpireikä leveämmässä päässä, hevosen setolkkaan kuulunut messinkihela ja pala toisestakin samanlaisesta. (
En viitsinyt tuoda kaikkea kuvattavaksi kotiin ja naapureille jäi vielä ainakin joku nykyaikainen avainnippu, muutamia 1980-luvun pikkukolikoita, hohtimet, pienempi kirveenterä, litistynyt kupariastia, nykyaikaista mallia edustavat hevosen suitset ja iso kasa alumiiniroskia..)
Ristikkosoljen oli talon vanha isäntä itse löytänyt joskus perunamaasta, joten siltäkin tontilta on luultavasti aika hyvät mahdollisuudet löytää yhtä vanhaa tavaraa kuin omasta pellostanikin. Löytyisikö keneltäkään foorumilaiselta kuvaa vyöstä missä on kokonainen ristikkosolki? Sitä ukkelia kiinnosti, että miten noita on alkujaan käytetty ja hyvästä kuvasta tai piirroksesta se selviäisi helpoimmin.
Kevätkausi taisi jäädä omalta osaltani tähän, koska alkaa olla jo kiireitä taidetakomon puolella..