Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Olipa löytämäsi aarre sitten pieni tai suuri, nappi tai kolikko, tämä on paikka missä voit siitä kertoa mahdollisen kuvan kera.
Avatar
Öhkömönkijä
Kunniajäsen
Viestit: 1378
Liittynyt: 26 Syys 2010, 19:37
Paikkakunta: Seinäjoki sekä Teuva

Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja Öhkömönkijä »

Boomkah!
Terveisiä lakeuksilta. Lääniä olisi piipittää silminkantamattomiin ja silmät pysähtyvät vasta kaukana, useamman kilometrin päässä häämöttävään puurajaan. Muutamat ladot tuovat Koskenkorvan mieleen, vaikkakin kylään on matkaa n.40 km. Kyllä maasian on täällä hyvä olla. Täällä on Öhkö varttunut, ennen maasian urbanisoitumista. Kaupunki- ja maasialla on kärsän mittainen hiuksen hieno ero, jonka huomaa muunmuuassa röhkimisen aksentista sekä käytöksestä. Jokatapauksessa on upea tonkia samalla myös omia jätöksiä – omat sorkat jättävät maahan myös jäljen. :roll:

Vaikka alkuhöpinöissä pelloista puhuinkin, tällä kertaa ei pelloille ollut sorkkaeläimellä mitään asiaa – näyttivät olevan laajalti viljelyksessä. Muutama kesantopelto olisi ollut piippailtavissa, mutta ilman asianmukaista lupaa on vieraiden pellolla ikävä tonkia. Saattaisi kärsäkkään pekoni saada osumaa isännän suolapanoksista tai emännän kynästä paikallislehden mielipidepalstan kautta. Villisiaksi ei mieli mieli. Muutama hyvä pelto on kuitenkin listalla ja isäntien kanssa neuvottelut vireillä. Tämän kerran tonkimiset keskittyivätkin, kylän halki virtaavan joen rantapusikoiden koluamiseen sekä pellon reunan tonkimiseen.

Keskellä kylmän talven kaamosta, mutta lämpöisessä pilttuussa, oli aikaa ajatella ja asetella tulevan kauden tavoitteet. Kaksi tavoitetta nousi muista selkeästi esiin, enemmän aikaa harrastukselle sekä öre! Tänä kautena on jo tullut etsittyä viime kautta enemmän, mutta silti varsin vähän. Örestä en ole nähnyt kuin märkiä unia. Yksi sykähdyttävimmistä unista oli pääsy kruunun örekammioon, mutta se on toinen tarina. Ainut kosketus näihin ruotsin vallan aikaisiin aarteisiin on parin vuoden ajan ollut Öhkön oma örekokoelma, jota on tullut kynttilän valossa pilttuussa öisin kiilloteltua. Siitä se ajatus kahden tärkeimmän tavoitteen toteuttamisesta lähti - ilman toista ei tule toista. Kela maahan ja nimi lehteen!

Volvolla rantaan (örejä halajavana sorkissa täytyy olla Volvo), ja heti parkkipaikalla oven avattuani kärsään tulvahti viekoittelevia tuoksuja – mesiangervot, kurjenmiekat, heinäkasvit sekä liuta putkilokasveja, nokkosista puhumattakaan räjäytti tajunnan. Diskriminointi asetukset kärsästä kohdilleen, hajuhäiriöpoistothreshold neloselle ja etsimään. Sieraimet vinkuen Öhkö tonki. Tonki ja tonki. Ryteikkö rytisi ja Ja GM rätisi ja poksui yhdessä poikkeavien oksien kanssa. Jotain löytyikin. Ensin esiin tuli vanhoja nappeja. Selkeästi maaemon hameen helma on raollaan, nyt voi kohta possu röhkiä – ollaan jännän äärellä.

Vähän vasemmalle ja pling, pling, pling, pling kolikkomaisella niiauksella GM3 suoltaa ääniärsykettä porsaan ydinjatkeeseen. Viime viikolla vaihdetut 2300milliamppeerin akkupatterit tuottivat upean äänimaiseman ja vakaan äänen. Tämä se on, nyt se on se! Se se on! Propointteri vinkuu sorkissa jo ennen kaivuutyötä. Pieni kuopaisu lapiolla ja BOOOMKAH! Taju kankaalle!!! Aistinärsykkeiden sekamelska heitti porsaan sättimään pusikkoon mätipuoli ylöspäin. Korina kuului varmasti kylälle asti, ööre!!! Nuolia meni lantin julkisivulla ristiin rastiin!!! Ööre se on! Hunajaa!!! Mannaa! Tavoite on täyttynyt, mutta nälkä on vielä melkoinen! Varovainen paikan päällä suoritettu puhdistusoperaatio paljasti kolikon olevan 2 ÖR vuodelta 1763, melkoinen velikulta. Öhkön ensimmäinen 2 ÖR, vaikka noita muita on löytynyt lähes ripakopallinen. Kun kelan kiertää niin sen sitten kiertää, tiedätte kyllä mitä tarkoitan.

Hyvillä mielin sai jatkaa etsimistä. Mielessä kuitenkin kuumotti ajatus useammasta örestä, ja taskussa uunituore wanha öre. Tuhannen tulimmaista, nyt taas piippaa ja lujaa. Pyyhkäisyt kärjestä puhki kalutulla propointterilla, syvä hiljaisuus, mutta silti mielessä väkevä värinä. Lapio maahan ja kuopaisu. Lantteja siellä, lantteja täällä. Örejä? Ne eivät voi olla örejä, sillä seison vakaasti paikoillani ilman tajunnan hiipumista. Mitä ihmettä, kuparikolikoita ja ihmeellisiä kuvioita. Yhdessä lukee Icarus jotain ja toisessa on simpukka – ahaa Shellin poletteja! Tämäpäs mielenkiintoinen löytö, eipä ole aiemmin osunut kelan alle. Maaemo on ollut tänään suotuisa. Kyllä Öhkö sai hunajaa ja herkkuja. Sääkin oli suotuisa, mikä Suomen suvessa ei ole itsestäänselvyys. Auringon säteet pujottelivat latvuston läpi tuoden valoa, laajakirjoinen hyönteismaailma sekä muutama lintu olivat maasian seurana. Ehkä vielä löydän se Teuvan Hukan hukatun hopeanyssäkän, siellä se on maan alla jossain. Jossain, jossa aika on pysähtynyt. Puun juurella aarre maan alla, siellä, siellä se hopeinen öre on. 8)

Muutama dokumennti onnistuneesta retkestä:

Öre iki-ihana, tule possun luo:
Kuva

Kuva

Maisemia ja kaikki löydöt:

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Kulunut GM3,
ACE250 ja puhki kaluttu Pro-Pointer
__________________________
Vanhin löytö: Ketjunkantaja
The öre: IR 2ÖR vm. 1573
Parhaimpia: Kultasormus vm. 1905 11,3g (750), vm. -32 5g (969) ja -45 7g (750), Naamahopea, sekä Arabian WC pönttö.
Avatar
Miinaharava04
Metallinetsijä
Viestit: 152
Liittynyt: 20 Touko 2018, 14:16

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja Miinaharava04 »

Hieno pitkä tarina, kiitos siitä :D
Myöskin hieno ööre, onnittelut!
Garrett Ace 300i+Detech 12"×10" S.E.F
Garrett Pro-Pointer ll
Itsetehty kenttälapio, pikkulapio ja ruuvimeisseli
Vanhin löytö: sarjahelmi
Vanhin kolikko: kopeekka 1800l.
Avatar
tarhuri
Kunniajäsen
Viestit: 1257
Liittynyt: 05 Syys 2013, 20:38
Paikkakunta: kirkkonummi

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja tarhuri »

Ei ollut aivan neutraali luettelo löydöistä, kiitos siitä :D
jutenk
Metallinetsijä
Viestit: 189
Liittynyt: 12 Maalis 2018, 19:38

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja jutenk »

Soot lyyrinen jätkä :D
ojatimo
Innostunut Etsijä
Viestit: 57
Liittynyt: 24 Touko 2017, 15:27

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja ojatimo »

Meinas löydöt jäädä katsomatta kokonaan kun oli niin mainio tarina!!
Avatar
Kätkäläinen
Kunniajäsen
Viestit: 1830
Liittynyt: 19 Touko 2011, 15:53
Paikkakunta: Pälkäne

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja Kätkäläinen »

Pitkästä aikaa maittava tarina löytöjen kera :D
Avatar
Fisherman
Kunniajäsen
Viestit: 1696
Liittynyt: 18 Elo 2011, 20:15
Paikkakunta: Tampere

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja Fisherman »

Hienoa kun palstan "Topelius" on taas päässyt karsinastaan tonkimisen makuun. Tryffeleistä viis kunhan iki-ihania öörejä viljalti sorkkiisi sattuisi ja mukavia tarinoita taas jatkossa kuuluisi :D
-Xp Deus
-Garrett At Pro
Vanhin löytö kivikaudelta, + kupurasolkia, punnuksia, nuolenkärkiä, keihäänkärki (55,5 cm), dirhemeitä, kirveitä ym. n. 400-1100 jKr
Paras löytö on tämä harrastus
MPE ry
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10447
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Fisherman kirjoitti: 11 Heinä 2018, 17:28 Hienoa kun palstan "Topelius" on taas päässyt karsinastaan tonkimisen makuun. Tryffeleistä viis kunhan iki-ihania öörejä viljalti sorkkiisi sattuisi ja mukavia tarinoita taas jatkossa kuuluisi :D
+1 :)
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Avatar
Öhkömönkijä
Kunniajäsen
Viestit: 1378
Liittynyt: 26 Syys 2010, 19:37
Paikkakunta: Seinäjoki sekä Teuva

Re: Tryffelisian hunajainen herkkuhetki!

Viesti Kirjoittaja Öhkömönkijä »

Ave! Kiitos ja nöyrä kumarrus!

Vaikka ensimmäinen öre iki-ihana tuli päivänvaloon, on hinku seuraaville jo melkoinen. Ei muuta kuin kelaa maahan, ei ne sieltä itsestään nouse. Sinnikkyys palkitaan vielä! :D Täytyy aloittaa Öhkö-2018 viestiketju, nyt alkaa postauksia tulla, come back on tosi asia. :wink:
Kulunut GM3,
ACE250 ja puhki kaluttu Pro-Pointer
__________________________
Vanhin löytö: Ketjunkantaja
The öre: IR 2ÖR vm. 1573
Parhaimpia: Kultasormus vm. 1905 11,3g (750), vm. -32 5g (969) ja -45 7g (750), Naamahopea, sekä Arabian WC pönttö.
Vastaa Viestiin