ZyrTech kirjoitti:
Jos joku opiskelee historiaa, niin tässä olisi hyvä ja mielenkiintoinen gradun aihe!

Ainakin olisi kysymyksiä mihin vastata... Eri asia saako niihin vastausta. Tosin faktatietoa ja artikkeleita taitaa olla hieman vähänlaisesti, joten tulokset/johtopäätökset on pitkälti olettamuksia. Mutta aineksia on Ison G:n vääntämiseen.
Ite ajattelen asian näin, että ei ole ainoata yhtä yleistä tapaa millä kolikot ovat pellolle päätyneet, vaan tähän tietenkin vaikuttaa useat erilaiset seikat. Näissä saattaa olla suuria maantieteellisiä ja peltokohtaisia erojakin. Yhteistä kuitenkin on, että ihmisliikennettä on täytynyt olla. Perimätietojen mukaan ainakin Pohjammaalla (mistä olen kotoisin) oli Ruåtsinvallan aikoihin hyvin yleisenäkin tapana piilotella verokarhulta rikkauksia esim. Pellon pientareelle --> Plootulöydöt ja hukatut raha-aarteetkin tukevat tätä. Myöhemmin esimerkiksi kolikot voivat valua kynnön mukana kauaskin alkuperäisestä piilotuspaikastaan. Sitkeästi vielä ainakin jaksan uskoa uhrilahjaan. Taisi wanhan kansan taikauskokin olla hieman erilaista ja voimakkaampaa, kuin nykyaikana? Lanta-aarteisiin ehkä vähemmän uskon, mutta kuka sitäkään voi todistaa - räpätessä roiskuu?

Toki hukkaaminen ja pudottaminen suuren osan peltokolikoista kattaa. Jos ajattelee, että miten esim. Patti tuota nykyrahaa uimarannoilta tänä kesänä nosti, niin tuskin ne kolikot mitään uhrilahjoja on ollut... Kuitenkin pelto on pelto ja ranta on ranta.
Summa summarum: Veikkaan, että ainakin noin 30 % kolikoista ellei enemmänkin on pellolla tarkoituksella, joko uhrattuna tai piilotettuna. Tampereen pelloilta 70 % kolikoista on TAZ:in keräyskotelossa.
