Maaperä syö kolikot

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
mipe
Metallinetsijä
Viestit: 227
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:08
Paikkakunta: Helsinki

Maaperä syö kolikot

Viesti Kirjoittaja mipe »

Tuntuisi savisessa maassa kolikoiden yms. säilyvyys olevan huomattavasti heikompi kuin hiekkamaassa. Osaako kukaan selittää, mistä tämä johtuu? Vai vaikuttaako pelloilla käytetyt lannoitteet tähän jotenkin?
ML Musketeer, Tesoro Vaquero
Ex: ML Sovereign Elite, Ace 250, CS 1220 XDP, CS 2MX
# Sormet savessa vuodesta 2004
Avatar
Panda
Site Admin
Viestit: 339
Liittynyt: 11 Tammi 2007, 18:34

maa

Viesti Kirjoittaja Panda »

Itse olen huomannut etta kangasmetsista loydetyt kolikot ovat poikkeuksetta erittain huonossa kunnossa, mustaksi menneita ja taysin muotonsa menettaneita. Savesta loytyneet ovat aina olleet hyvassa kunnossa ja mita tiiviimpi savi, sita parempi kolikko. Lannoitteet vaikuttavat, mutta yleensa pelloilta loydetyt ovat olleet kohtuullisessa kunnossa.
C. Scope Newforce R1, Garrett Ace 250
Avatar
Landis
Metallinetsijä
Viestit: 297
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:52
Paikkakunta: Laukaa, Leppävesi

Viesti Kirjoittaja Landis »

Taitaa aika paljon vaikuttaa se kuinka paljon peltoa on muokattu. Esimerkiksi löytämäni Kustaa II Adolfin aikainen kolikko löytyi pellolta jota ei ole kovin useasti muokattu/kynnetty. Sen kunto on parempi kuin muilta pelloilta löytämäni mutta kyllähän kolikon materiaali vaikuttaa myös.
C.Scope Newforce R1
White's TM808
Automax Precision V4 pinpointer
Fiskars kenttälapio
Avatar
manfex
Innostunut Etsijä
Viestit: 59
Liittynyt: 15 Tammi 2007, 22:24
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja manfex »

voi varmaan vaikuttaa se aika paljon että kun savi on niin tiivistä niin sinne ei pääse vettä niin helposti kun esim jonkun metsän mullassa/hiekassa jossa rahat mustuu/ruostuu
Garrett GTP 1350, GC-1023
Avatar
mipe
Metallinetsijä
Viestit: 227
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja mipe »

Eikös noissa mäntymetsissä maaperä ole yleensä aika hapan? Näin muistan joskus penskana lukeneeni. Sehän selittää ton kolikkojen tummumisen.

Kuvittelin itsekin, että savimaassa ei vesi pääse tekemään tuhojaan, mutta näyttäisi asia olevan päinvastoin. Tai sitten ko. peltoon on lykätty jossakin vaiheessa sen verran tymäkät lääkkeet kasvua edistämään. Pelto on ollut käytössä jostakin 1780 nurkilta tähän päivään asti, muokkaaminen on ollut vuosittaista. Kolikkojen materiaali on ollut pääasiassa kuparia.

Hmm... ketään metalleja tarkemmin tuntevaa kuulolla?
ML Musketeer, Tesoro Vaquero
Ex: ML Sovereign Elite, Ace 250, CS 1220 XDP, CS 2MX
# Sormet savessa vuodesta 2004
Eki
Viestit: 46
Liittynyt: 21 Tammi 2007, 20:56
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Eki »

Olisiko niin, että savi todellakin pitää "paketin kasassa" kun taas harvempijakoinen maaperä antaa liukenemista vuosien saatossa kohteeta hitaasti mutta varmaasti.
Jostain luin "halo-ilmiöstä" maanalla esim. kolikon suhteen...?
Happi mitä hengitämme on aikamoinen myrkkykaasu oikeasti ja se saattanee olla osallinen tavallaan vanhentaa materiaalia.
Omasta mielestäni ainenkin miehet vanhenee todistettavasti siten, että pikkupoikia ovat edelleenkin sisältä...hapen syy.. :D :D :D
Vastaa Viestiin