http://yle.fi/uutiset/emanta_potkaisi_m ... on/8832347
"Kesällä 1944, kun suurhyökkäys riehui Kannaksella, lähetettiin Neuvostoliitosta useita desanttipartioita Suomeen rintamalinjojen taakse. Paikalliset asukkaat osasivat odottaa ei-toivottuja vieraita, joten suurin osa desanteista jäi kiinni heti laskeuduttuaan. Näin kävi myös Etelä-Karjalassa Luumäellä, Hermusen kylässä, jossa ainakin yksi desantti jäi kiinni.
Loppukesästä 1944 Hermusen kylän asukkaat havaitsivat onkireissullaan pusikoista outoa narua. Aikansa mättäitä käänneltyään he löysivät taitavasti kätkettyjä laskuvarjoja: kaksi miehistövarjoa ja kaksi muonatorpedojen varjoa. Samasta paikasta löytyi myös elintarvikkeita, vaatteita ja muuta tavaraa. Vodkaakin. Se tosin katosi nopeasti kodinturvamiesten tarpeisiin, muut tavarat toimitettiin esikuntiin.
Syksyllä kun rauha jo orasti, lähti talon emäntä samalle alueelle, suolammen rantaan etsimään puolukoita ja potkaisi jalkansa terävän puulaatikon reunaan. Sisukkaana naisena tunnettu emäntä kiskoi laatikon turpeen alta esiin, mutta ei saanut sitä auki. Emäntä hakkasi laatikkoa käkkärämännyn kupeeseen niin kauan kunnes laatikko aukesi. Laatikosta paljastui ruskeakankainen reppu, jonka sisällä oli pelottavan näköinen vihreä sähkökoje.
Koje kiikutettiin kotiin ja talon väki päätteli, että se on desanttien piilottama radio. Koska sota näytti olevan loppumassa, ei vekottimesta ilmoitettu minnekään, vaan koje piilotettiin navetan vintille. Vuodet kuluivat ja radio unohtui navetan vintille.
Kesällä 2013 Utissa järjestettiin laskuvarjojääkäreiden toimintapäivä, jossa Kouvolan sotilasradiomuseolla oli oma esittelypisteensä. Paikalle saapui myös luumäkeläismies lähes 70 vuotta piilossa olleen Severin kera ja kysyi, olisiko museolla sellaiselle tarvetta, näyttelytarkoituksessa. Omistaja ei halunnut myydä Severiä, joten se päätyi sotilasradiomuseolle lainaan.
Nyt tämä desanttiradio täydellisine varaosasarjoineen ja virtalähteineen on nähtävillä Kouvolan sotilasradiomuseolla. Severin päällä on kuulokkeet ja sen edessä sähkötysavain – Sever on pelkästään sähkötyslähetin, sillä ei ole voinut välittää puheviestejä. Näytillä on myös hyppylaukku, jonne kaikki on ollut pakattuna. Laukusta löytyivät varaosaputket, työkalut ja verkkovirtalaite, jolla laitetta on käytetty.
– En ole uskaltanut laittaa töpseliä seinään, että mahtaisiko tuo toimia. Mutta kyllä se näyttää ihan toimintakuntoiselta, Kouvolan sotilasradiomuseon vastaava Kari Syrjänen hymyilee.
Suomalaisille desanttiradioita jäi sotasaaliiksi noin 60 kappaletta ja kaikki saivat viestivarikolla stanssatun numeron kylkiinsä. Syrjänen ei tiedä muita desanttiradioita, jotka eivät olisi sotasaaliita. Muut Syrjäsen tietämät, saaliiksi saadut radiot olivat akku- tai paristokäyttöisiä. Hermusen kylästä löydetty radio on siis harvinaisuus: siinä on verkkovirtalaite ja se ei ole missään vaiheessa ollut viranomaisten tarkastettavana.
– Että se on verkkolaitteella varustettu osoittaa, ettei sitä ollut tarkoitus käyttää mistään saunan takaa pusikosta, vaan ihan sieltä saunasta tai muualta, missä sähköä on ollut saatavilla, Syrjänen kertoo.
Sever päätyi Kouvolaan onnekkaiden sattumien kautta. Kari Syrjänen on käynyt jututtamassa pari vuotta sitten talon emäntää, joka laatikkoon aikanaan törmäsi. Emäntä ei tosin enää muista tapahtuneesta mitään, mutta jälkipolvet ovat kertoneet tarinaa eteenpäin.
– Onnekas sattuma, että hän potkaisi juuri sitä ruohomätästä. Laitteessa on vanerista tehdyt kuoret. Toki se on ollut hyppylaukussa, joka on öljykangasta ja suojaa vähän kosteudelta, mutta ei radio kauaa ole maassa ollut, Syrjänen pohtii.
Syrjänen kuuli, että talon lapset ovat kuulokkeet korvissa juosseet ympäri pihaa ja leikkineet desantteja, mutta muuten laitteeseen ei ole ollut lupa koskea. Hyväkuntoisena säilyneen Severin arvoa on vaikea määritellä.
– Rahallista arvoa ei voi mitata. Komponenttien summa voi olla arvoltaan 20 euroa, mutta museaalinen arvo on mittaamaton. Suomessa en näitä tiedä myydyn, mutta ulkomailla ne ovat vaihtaneet omistajaa 500–1000 euron hintaan, Syrjänen sanoo".
Desanttiradio maalöytönä...
Desanttiradio maalöytönä...
Viimeksi muokannut keba_b, 23 Huhti 2016, 22:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
AT PRO / Fisher F2
- P.Aholainen
- Kunniajäsen
- Viestit: 3416
- Liittynyt: 20 Syys 2010, 20:09
Re: Desanttiradio maalöytönä...
Kiitos tästä!
Tälläisiä juttuja/tarinoita haluisin enemmän tänne foorumille.
Mukavaa luettavaa .....kiitos keba_b.
Tälläisiä juttuja/tarinoita haluisin enemmän tänne foorumille.

Mukavaa luettavaa .....kiitos keba_b.
moderaattori
Re: Desanttiradio maalöytönä...
Heh...joku oli postannu ton linkin radioamatöörien FB-ryhmään. Koskettaa tämä meitä aarteentonkijoitakin, joten laitoin linkin tänne. 

AT PRO / Fisher F2