Golden Mask

C- Scope, Garrett, Minelab, Viking, Whites, Fisher, Tesoro, Bounty Hunter ja muut metallinilmaisin merkit. Kerro kokemuksista, kirjoita arvio. Oletko hankkimassa uutta laitetta. Motion vai non-motion ilmaisin? Kaikkea metallinpaljastimista.
Avatar
Haarukka
Kunniajäsen
Viestit: 3346
Liittynyt: 03 Huhti 2014, 18:40
Paikkakunta: Raahe

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Haarukka » 30 Heinä 2018, 09:38

Backstabber kirjoitti:
30 Heinä 2018, 09:06
kuinka kaukaa aparaatti tunnistaa vaikka sen 1 egen kolikon?
Kelan koosta(7-12") riippuen ilmatestissä 20-30cm tulee "kaivettava signaali"
"Älä ole kateellinen metallinetsijälle hännen löydöistää, vaan siitä kuinka paljon aikaa ja rahaa hänellä on käytettävissä harrastukseensa"

Backstabber
Viestit: 17
Liittynyt: 04 Kesä 2012, 20:21
Paikkakunta: Kangasala

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Backstabber » 30 Heinä 2018, 12:59

mulla on se vakio kela 10.5". Etsin reagoi vasta n. 20 cm päästä. No parempi sekin kuin että olis kokonaan menny paskaksi. :roll:
GM4
Garrett pro-pointer AT
Kenttälapio

Avatar
Sephä
Raavas Tonkija
Viestit: 629
Liittynyt: 17 Tammi 2014, 16:02
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Sephä » 31 Heinä 2018, 12:04

Mulla tuo 10,5" kela kiinni GM:n Thracianissa, joka on lähes sama kone kuin GM 4 mutta ilman sitä äänenkorkeuden säätöä. Testasin ilmatestiä 20 senttisellä diski 0:ssa ja powerit niin kovalle, ettei juurikaan kuulu taustaääntä. Vaimea ääni kuului vielä 35cm:ssä.
Aka Signum MFD ja Golden Mask Thracian

Backstabber
Viestit: 17
Liittynyt: 04 Kesä 2012, 20:21
Paikkakunta: Kangasala

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Backstabber » 01 Elo 2018, 15:55

no samaan tuloksen sain, vaikka discin pistin 8. taisin sittenkin päästä vähällä. :D . pitänee kuitenkin puhdistaa piirilevy, pieni hapettunut kohta siihen tuli.
GM4
Garrett pro-pointer AT
Kenttälapio

Rautahattu
Metallinetsijä
Viestit: 250
Liittynyt: 19 Helmi 2017, 00:07
Paikkakunta: Hämeen ja Savon rajalla

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Rautahattu » 01 Elo 2018, 19:54

Juu, ei GM näytä hajoavan ensimmäisestä uimareissusta. Oma 4:n sai aika lailla Päijännettä sisäänsä, mutta niinpähän parin päivän kuivattelun jälkeen toimii kuin kaksi uutta. Hapettumat kannattaa tietysti poistaa, ne eivät yleensä korjaannu itsekseen.
SME
GM
Deus

Kalashtaja
Viestit: 4
Liittynyt: 30 Elo 2018, 08:26

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Kalashtaja » 12 Marras 2018, 16:36

Golden maskilta uutta aparaattia:

NEW models for 2018
Golden Mask One 15kHz
Golden Mask 5+ SE 15/30kHz
Golden Mask One 24kHz

https://www.youtube.com/watch?v=7xlQCg8 ... bSaH3opbQg

Avatar
FinLA
Viestit: 38
Liittynyt: 15 Heinä 2018, 23:57
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja FinLA » 23 Marras 2018, 22:07

Nyt olisi golden maskin sivuilla ihan kelpo black friday-alennukset maanantaihin asti. Mm. GM5+ lite 266,40 jne. Itselle lähti tulemaan ensi kesän piippailuihin GM5+ SE ws106 kuulokkeilla ja 12 tuuman spider-kelalla reilu 400 posteineen. 8)
Etsimet: GM 5+SE, Ace 250+Nel Tornado
Pointterit: Garrett pro pointer II, kiinalainen porkkanakopio

Peltotongintaa vuodesta 2017!

Avatar
Gimli
Innostunut Etsijä
Viestit: 60
Liittynyt: 02 Tammi 2019, 15:11
Paikkakunta: Savonlinna

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Gimli » 25 Tammi 2019, 19:02

Suomentelin GM5+ käyttöohjeen joten laitampa sen tännekin jos joku kaipailee suomenkielistä. Kehtaisko joku tästä vehkeestä enemmän tietävä tarkistaa että on termit oikein yms.


KÄYTTÖOHJE – GOLDEN MASK 5+
(Ohjeessa mainitut sivunumerot viittaavat englanninkielisen ohjeen sivunumeroihin)

Metallinilmaisimen kytkeminen päälle ja pois (Turning on and off the detector)
Kytke ilmaisin päälle pitämällä ON / OFF-painiketta painettuna 2 sekunnin ajan näytössä. Tästä vaiheesta tarvitaan noin 10 sekuntia ilmaisinohjelmiston lataamiseksi.
Kytke ilmaisin pois päältä pitämällä ON / OFF-painiketta painettuna. Näyttö, jossa on HOLD TO TURN OFF tulee näkyviin. Pidä painettuna, kunnes POWER OFF -näyttö tulee näkyviin ja vapauta sitten painike.

VAROITUS! TÄMÄ OSA ON TÄRKEÄÄ, LUE HUOLELLISESTI!
Kun kytket ilmaisimen päälle, kelan on oltava vähintään 50 cm korkeudella maasta ja kaukana kaikista metalliesineistä. Kun ohjelmisto lataa, detek- \ t tai suorittaa elektroniikan RESET, jotta ilmaisin voidaan kytkeä kelan kanssa ympäröivä lämpötila ja sähkömagneettiset kentät (jos sellaisia on).
Voit nollata manuaalisesti milloin tahansa painamalla ENTER-painiketta. Nollaus vaaditaan joka kerta sen jälkeen, kun olet muuttanut työtaajuutta tai PowerBox-asetukset.
Jos ympäröivä lämpötila muuttuu nopeasti, ilmaisin voi tulla ”hermostuneeksi”. Tässä tapauksessa sinun on tehtävä nollaus ennen muiden muutosten tekemistä, nollaus ratkaisee ongelmat 99 prosentissa tapauksista.
Sivu 6 – kuva

Työtaajuuden valitseminen (Selecting the working frequency)
Voit valita ilmaisimen toimintataajuuden painamalla vasenta yläpainiketta. FREQUENCY-merkintä ilmestyy näyttöön ja kaksi alalaidassa olevaa valintaruutua ovat läsnä. Voit navigoida valitaan painamalla + ja - painikkeita. Valittu vaihtoehto on merkitty diagonaaliruudulla. Valitse haluamasi taajuus valitsemalla ruutu ja vahvista valinta painamalla ENTER.
Sivu 7 – kuva
Kun olet valinnut taajuuden ja vahvistanut ENTER-painikkeella, näyttöön tulee yhdeksän vaihtoehtoa (-4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4). Tämä on ns. Taajuussiirto. Valitsemalla jokin näistä vaihtoehdoista, työtaajuus muuttuu hieman jolloin sähkö- ja magneettiset häiriöt samankaltaisten laitteiden tai teollisten sähkömagneettisten kenttien kanssa eivät häiritse. Valitse haluttu arvo (valittu vaihtoehto on ENTER-painikkeen yläpuolella) ja vahvista valinta ENTER-näppäimellä.
Sivu 7 – kuva
Taajuussiirron vahvistuksen jälkeen pääikkuna tulee näkyviin ja näet uuden taajuuden LCD-näytön vasemmassa yläkulmassa olevissa parametrien rivissä.


VAROITUS!
Työtaajuuden muuttamisen jälkeen tarvitaan RESET (Enter) jotta ilmaisin toimisi oikein!

Kohde-tunnus (ID) ja VDI-asteikko (Target ID and Spectrum VDI)
Kohde-tunnus ja VDI-asteikko ovat kaksi tapaa kohteen tunnistukseen. Kohde-tunnus on numero, joka näkyy nestekidenäytön oikeassa yläkulmassa. Rautakohteet näkyvät negatiivisilla numeroilla (esim. -5), kun taas ei-rautapitoiset kohteet on merkitty positiivisilla numeroilla. Rauta- ja ei-rautapitoisten kohteiden välinen raja on 0. Mitä enemmän kohde sijoitetaan VDI-asteikon oikeaan päähän, sitä suurempi on kohde-ID-arvo. Ja päinvastoin.
VDI-asteikko on itse asiassa graafinen esitys todellisesta signaalista. Se sisältää paljon tietoa kohteesta, jolloin kokeneet käyttäjät voivat helposti arvata, mitä kelan alla on vain tarkastelemalla VDI-asteikkoa.
Itse graafinen asteikko koostuu ohuista, eri korkuisista palkeista, jotka on asetettu VDI-asteikon yläpuolelle. VDI-asteikon palkkien sijainti sivusuunnassa riippuu metallityypistä.
Palkkien korkeus riippuu signaalin voimakkuudesta - sitä vahvempi on signaali, mitä korkeammat palkit ovat. Harvat ja pidemmät palkit tarkoittavat voimakasta signaalia ja suurta / matalalla olevaa kohdetta. Venytetty sivusuuntainen grafiikka tarkoittaa laaja-alaista ja / tai monimetallista tai ruosteista kohdetta.
Sivu 8 – kuva

Erottelu ja raudasta kertova ääni (Discrimination and Iron Audio explained)
Golden Mask 5+ on parantanut erottelua ja lisännyt rauta äänen -erottelutoiminnon, joten käyttäjä voi siirtää erottelurajaa ja hylätä kohteita. Oletusarvo on 0 (nolla) - rauta- ja ei-rautametallien välillä. Tämä raja näkyy negatiivisina ja positiivisina lukuina.
Iron Audio -asetus näkyy kaksivärisellä palkilla, joka on vain VDI-asteikon alapuolella. Iron Audio -näytön musta osa näyttää kohteet, jotka kuulostavat raudalta tai hylätään (de- odottaa erottelutilan asetusta), kun taas ”valkoinen” osa näyttää kohteet ei-rautametallina kaksisävyisessä tilassa tai sitä ei peitetä monoäänitilassa.
Miksi tarvitset tätä? Jos olet esimerkiksi muinaisessa paikassa, josta olet odottanut löytäväsi pieniä kolikoita tai pieniä koruja, voit painaa rautaäänen syrjintää hieman vasemmalle, jotta näitä pieniä kohteita ei syrjitä. Tai jos olet paikassa, jossa on paljon alumiinifoliota, voit nostaa rautaäänen syrjintää ja ilmaisin ilmaisee vain nikkeliä ja hopeaa vastaan.
Huomaa, että jos hylkäät folion, hylkäät todennäköisesti myös pienet signaalit vähäjohtavista metalleista, kuten kulta. Suosittelemme, että Iron Audio pysyy nollassa, erityisesti, jos olet aloittelija metallinilmaisimen käytössä. Jos olet kokenut tarpeeksi, voit painaa Iron Audio -rajaa hieman vasemmalle jolloin kuuluu heikkoja / syviä signaaleja, jotka voisivat jäädä kuulumatta oletusasetuksella maaperän olosuhteista riippuen.
Sivu 9 – kuva

Aseta Iron Audio -arvo painamalla - ja + -painikkeita, kun kone on paikallaan hakutila - Iron Audio -näytön musta osa liikkuu vasemmalle tai oikealle ja numero arvo näkyy nestekidenäytön vasemmassa yläkulmassa. Kuten edellä todettiin, oletus arvo on nolla.

Erottelutilan valitseminen (Selecting the discrimination mode)
Voit valita erottelutilan painamalla DISC MODE | DISC LEVEL -painiketta (vasen-keskellä). Valintanäyttö ilmestyy valitaksesi erottelutilan ja erottelun syvyys. Valitse DISC MODE -vaihtoehto ja vahvista painamalla ENTER.
Sivu 10 – kuva
Kun olet valinnut ja vahvistanut DISC MODE -vaihtoehdon, valintanäyttö, jossa on kolme vaihtoehtoa tulee näkyviin - Mono, 2 ja Kaikki. Valitse oikea vaihtoehto painamalla + tai - painikkeita ja vahvista painamalla ENTER-painiketta.
Sivu 10 – kuva

1. Yksiääninen (mono)
Mono-erottelutilassa ilmaisin tuottaa ääntä vain ei-rautapitoisille kohteille. Rauta-kohteiden (rauta) signaali peitetään. Kuitenkin jotkut ruosteiset raudat tai isot rautakohteet tuottavat ääntä, mutta käytännössä opit erottamaan äänen turvallisesti koska rauta on ankara ja säröinen, ei niin terävä ja ilmeinen kuin ei-rautametallin tuottama ääni. Spectrum VDI -asteikko ja kohde-tunnus (ID) auttavat tunnistamaan kohteet nopeasti.
Rautaääni -asetuksella voit ohjata signaalin peiton reunaa. Esimerkiksi, jos et halua kuulla signaalia foliosta, paina + -näppäintä asettaaksesi ilmaisinpalkkia oikealle.
Monoäänitila on hyvä rauta-saastuneille alueille, joissa on paljon roskaa. Kiinnitä huomiota jokaiseen terävään signaaliin ja yritä olla kiinnittämättä huomiota rautakohteisiin. Mono-tilassa Golden Mask 5+ ilmaisee metallin hieman syvempää kuin kaksisävyisessä tilassa ja syvällä olevat rauta-signaalit paremmin.

2. Kaksiääninen (2)
Kaksiäänisissä tai bittiaalisissa tiloissa kuulet molemmat signaalit rauta- ja ei-rautapitoisista kohteista. Rauta-kohteet ilmaistaan matalalla äänellä, kun taas ei rauta-kohteet on ilmaistaan korkeataajuisella äänellä. Jälleen kerran voit hallita rauta-signaalia rautaääni-asetuksella.
Kaksiäänistä tilaa käytetään, jos haluat kuulla ei-rautametalleja. Tämä on tavallista alueella, joissa raudan läsnäolo voi antaa sinulle arvokasta tietoa paikasta. Monet ihmiset haluavat aina kuulla ei-rautapitoiset kohteet ja tämä ei ole ongelma
Golden Mask 5+ soveltuu hyvin jopa saastuneilla alueilla, koska ilmaisin on nopea. Voit etsiä alueilla, joilla on paljon rautapitoista roskaa. Käytä silloin 18 kHz taajuutta ja erottelua. Syvyysasetuksen tulisi olla asetettu arvoon 15 tai lähellä sitä, Gain-arvon tulisi olla 1 tai 2 ja Power Box asetus alhaalla - näillä asetuksilla ilmaisin on vieläkin nopeampi.

3. Kaikki metallit (All Metal)
Kaikki erottelutoiminta on kokonaan jätetty pois ja tunnistus on yhtä suuri kaiken tyyppisille metalleille. Kuulet kaikkien metallien signaalin yhdellä äänellä. Kohde on mahdollista tunnistaa Target ID-numeron ja VDI-grafiikan perusteella.
All Metal -tilassa Golden Mask 5+ saavuttaa parhaan mahdollisen havaintokyvyn, hieman paremman kuin Mono-tilassa. Valitettavasti tämä tila ei ole suositeltavaa rauta-saastuneilla alueilla, mutta toimii hyvin alueilla joissa on vähän kohteita ja haluat etsiä mahdollisimman suurelta syvyydeltä. Jos haluat etsiä maksimaaliselta syvyydeltä All Metal -tilassa, aseta taajuudeksi 8 kHz, Gain 2 ja Power Box korkeaan.


Erottelusyvyyden asettaminen (Setting the discrimination depth)
Tämä asetus vaikuttaa syvyyteen jossa ilmaisin erottaa kohteet. Mitä pienempi arvo, sitä lähempänä kelaa erottelu toimii, ja päinvastoin. Oletusasetus on 8.
Yleensä haluat, että laitteesi erottelee parhaiten havaitsemissyvyyttä. Ongelmana on, että erottelu ja havaitsemis-syvyys ovat vastakkaisia, minkä vuoksi oletusasetus on 8, eikä 15.
Mihin käyttöön alemmat arvot siis ovat? Kun erottelusyvyyden arvo on säädetty lähelle kelaa, erottelet kohteet lähellä pintaa ja kaivat kaikki syvällä olevat kohteet. Syvällä olevat kohteet ovat yleensä ikivanhoja, joten ne voivat olla mielenkiintoisia, vaikka olisivatkin rautaa. Alempien erottelusyvyyksien käyttö kannattaa kun etsit mineralisoitua maata. Tällaisella maalla lähes kaikki metalli-ilmaisimet yleensä osoittavat syviä ei-rautapitoisia kohteita rautana. Erottelusyvyys asetettu arvoon nolla tai nollan läheisyyteen nämä syvällä olevat ei-rautapitoiset kohteet on ilmoitettu asianmukaisesti ei-rautapitoisiksi. Lisäksi sinulla on hieman parempi havaitsemissyvyys.
Erottelusyvyyden suuremmat arvot: Laite on nopeampi, joten jos haluat parhaan palautusnopeuden, käytä suurempia arvoja ja 18 kHz: n käyttötaajuutta.
Erottelusyvyyden asettaminen: Paina DISC MODE / DISC LEVEL -painiketta, valitse syvyys (Disc Depth) ja vahvista painamalla ENTER. Valitse sitten haluamasi arvo painikkeilla - ja + ja vahvista painamalla ENTER.
Sivu 12 – kuva
Sivu 13 – kuva

Maatasapaino (Ground Balance)
Maatasapaino on asetus, joka kompensoi erilaisten maaperien olosuhteita. Voi olla maaperä, jolla ei ole kovin voimakkaita magneettisia ominaisuuksia (ns. mineralisaatio), ja ilmaisin on viritettävä etsittävän alueen maaperän olosuhteisiin. On myös johtavia maaperiä (suola- tai märkä rantahiekkaa), jotka vaativat laitteelta niiden huomioimista. Sekä mineralisaatio että johtavuus yhdistettynä on vaikeampi tapaus - tältä pohjalta useimmat ilmaisimet eivät voi olla tasapainossa tai niitä käytetään suorituskykyä heikentäen. Golden Mask 5+ ei ole poikkeus.
Vahva mineraalisaatio vähentää VLF: n (erittäin matalan taajuuden) metallin havaitsemis-syvyyttä ja vaikuttaa ilmaisimen erotteluominaisuuksiin, kun taas matala-mineralisoituneessa maaperässä ilmaisimet saavuttavat parhaat työparametrit. Jälleen Golden Mask 5+ ei ole poikkeus.
Maatasapainotus riippuu myös käytetystä kelasta. Yleensä suuremmat kelat ovat vaikeampia säätää maaperän ominaisuuksiin.
Golden Mask 5+ ilmaisimessa on kaksi vaihtoehtoa maaperän tasapainottamiseen: Automaattinen ja Manuaalinen.
Golden Mask 5+ ilmaisimessa on erillinen prosessoriyksikkö, joka suorittaa maatasapainon säätämisen parhaalla mahdollisella tavalla. Ja se tekee sen melko hyvin, erityisesti ei-mineraalisoiduilla mailla ja kun sähkömagneettisia kenttiä ei ole häiritsemässä. Paras maatasapainotus tehdään kuitenkin manuaalisesti, erityisesti mineraalirikkailla, savisella maaperällä tai märällä rantahiekalla.
Koneen manuaalinen tasapainotus on paras, jos suoritat sen oikein. Mineraalisoidulla maaperällä asianmukainen manuaalinen tasapainotus voi lisätä huomattavasti ilmaisimen suorituskykyä / havaitsemissyvyyttä.
Jos sinulla on ongelmia ilmaisimen maatasapainon kanssa (tämä tapahtuu yleensä hyvin mineraalisoiduilla maaperillä), sinun on ensin muutettava työtaajuutta. Tämä ratkaisee lähes aina ongelman. Jos näin ei ole, pienennä Gain- ja PowerBox-arvoja, kunnes voit tasapainottaa laitteesi onnistuneesti. Muista: oikea tasapaino on välttämätön jokaisen metallinilmaisimen suorituskyvylle!
Voit valita automaattisen ja manuaalisen maatasapainosäädön välillä painamalla GB -painiketta ohjauspaneelin vasemmassa alakulmassa. Valitse nuolinäppäimillä ja vahvista valinta ENTER-painikkeella.
Sivu 14 – kuva
HUOMIO! Maatasapaino on tehtävä paikassa, jossa ei ole metalliesineitä.

Automaattinen maatasapaino (Auto Ground Balance)
Voit säätää maatasapainoa automaattisesti painamalla GB-painiketta, valitse sitten automaattinen- vaihtoehto valikosta ja vahvista valinta ENTER-painikkeella. Näyttöön tulee uusi näyttö. Aloita sitten hakukelan heiluttelu ylös ja alas noin 5 - 30 cm:n etäisyydellä maasta, tämä toiminto tunnetaan nimellä “kelan pumppaus”.
Sivu 14 - kuva
Sivu 15 – kuva
Katso numeroita - ne muuttuvat ylös tai alas. Jatka kelan pumppaamista kunnes näyttöön tulee GND COMPLETE. Olet valmis!
Sivu 15 – kuva

Manuaalinen maatasapaino (Manual Ground Balance)
Manuaalinen maatasapaino tulisi tehdä, kun ilmaisin on 2-äänisessä tilassa - se on helpompi tasapainottaa, kun kuulet matalat ja korkeat äänet. Jos haluat tasapainottaa manuaalisesti ilmaisimen, paina maatasapainon (GB) -painiketta ohjauspaneelin vasemmassa alakulmassa ja valitse sitten Manuaalinen vaihtoehto. Paina - ja + -painikkeita ja vahvista valinta painamalla ENTER.
Sivu 16 – kuva
Heiluta nyt kelaa aivan samalla tavalla kuten automaattista maatasapainoa säätäessä. Jos ilmaisin ei ole tasapainoinen, kuulet äänen kun kela liikkuu ylös tai alas. Tavoitteena on vaihtaa näytön numerot (painamalla - ja + -näppäimiä) kunnes ääni katoaa tai on hieman kuultavissa samalla kun kela liikkuu ylös ja alas. Jos ääni kuuluu kun kela liikkuu ylöspäin, sinun tulee kasvattaa numeroita ja päinvastoin. Kun kelan liikkuessa ääni katoaa, ilmaisin on säädetty tasapainoon. Vahvista painamalla ENTER-painiketta.
Paikoissa joissa et ole ennen käynyt, on hyvä aloittaa Automaattisen maatasapainon säädöllä. Siirry sitten manuaaliseen säätöön ja viritä ilmaisin kohdalleen.

VAROITUS!
Joka kerta taajuuksien vaihtamisen tai Power-Box tason muuttamisen jälkeen on maatasapaino säädettävä!

Mineralisaatio
Voit arvioida maaperän mineraalisointi tasoa tarkastelemalla numeroa ilmaisimen näytössä. Katso taulukko:
Sivu 16 – taulukko

Signaalin vahvistus asetukset (Setting the Gain)
Gain-asetus on ilmaisimen kokonaisherkkyys. Säätövaihtoehtoja ovat 0, 1 ja 2. Mitä suurempi numero, sitä suurempi on signaalin kokonaisvahvistus. Mutta ole tietoinen, että maaperässä jossa on suuri mineralisaatio, Gainin suurempi määrä ei aina tarkoita signaalin syvempää tunkeutumista. Tällä perusteella korkeampi Gain-asetus voi johtaa mahdottomuuteen säätää maatasapainoa mikä puolestaan pienentää etsintäsyvyyttä ja vaikeuttaa erottelua. Kun Gain on nolla, ilmaisimella on edelleen hyvä etsintäsyvyys, joten älä pelkää alentaa arvoa mineralisoituneella maaperällä. Alempi vahvistusarvo johtaa myös ilmaisimen nopeampaan palautumiseen.
Voit asettaa vahvistus-arvon painamalla ohjauspaneelin oikeassa yläkulmassa olevaa PWR-painiketta. Valitse haluamasi arvo - ja + - painikkeilla ja paina ENTER vahvistaaksesi valintasi.
Sivu 17 – kuva

Kynnysarvon asettaminen (Setting the Threshold)
Kynnysarvo määrittää miten ilmaisin käsittelee kohteesta saatuja signaaleja. Toisin sanoen, kynnysarvolla voit hylätä tai leikata joitakin heikkoja signaaleja ja kuulla vain vahvimmat. Tämä on hyödyllistä hyvin metallisaastuneilla alueilla, joissa voit hylätä joitakin heikoimpia signaaleja ja tällä tavoin vähentää ilmaisimen turhia ääniä. Tämä tarkoittaa tietenkin pienempää herkkyyttä pienille kohteille ja pienempää etsintäsyvyyttä.
Voit asettaa kynnysarvoksi 0 - 30, oletusarvo on 25. Alempi arvo leikkaa enemmän signaaleja, kun taas arvo 30 ei leikkaa mitään ja kuulet myös heikoimmat signaalit. Asetusta ei suositella yli 25-26, koska ilmaisin muuttuu erittäin herkäksi ja saat aavemaisia signaaleja jotka johtuvat maaperän eri olosuhteista.
Aseta kynnysarvo painamalla PWR-painiketta, valitse THR-vaihtoehto - ja + -painikkeilla ja vahvista painamalla ENTER. Valitse sitten haluamasi arvo ja vahvista se ENTER-painikkeella.

Power Box asetukset (Setting the Power Box)
Power Box on signaalivahvistin, jota käytetään lisäämään havaitsemissyvyyttä. Vaihtoehtoja on kaksi: Matala ja Korkea, Matala on oletusasetus. Jos asetus on Low, niin ilmaisimen etsintäsyvyys on sama kuin alkuperäisen GM5:n. Kun PowerBox-asetukseksi on asetettu High, havaitsemissyvyys kasvaa noin 20 % (normaaleissa maaperän olosuhteissa). Signaalin lisävahvistus voi kuitenkin joskus johtaa ongelmiin. Esimerkiksi ilmaisin tulee herkemmäksi EMI:ille tai jos etsit mineralisoidulla maalla, saatat kokea vaikeuksia maatasapainoasetuksissa. Ns aave-signaalien määrä kasvaa.
Jos aavesignaalien määrä kasvaa merkittävästi High-asetuksella, tässä on kaksi vaihtoehtoa korjata tilanne: 1. Voit alentaa Gain-arvoa. 2. Voit alentaa kynnysarvoa. Toinen vaihtoehto on suositeltava vain, jos Gain-arvon alentamisen jälkeen ilmaisin saa vieläkin liikaa aavesignaaleja. Huomaa, että tärkein syy aave-signaaleihin ja ilmaisimen “hermostuneeseen” toimintaan ovat ympärilläsi olevat sähkömagneettiset kentät. Käytä siis ensin taajuuden vaihtamista poistamaan EMI: t ja kokeile edellä esitettyjä kahta vaihtoehtoa.
Power Box-asetus liittyy työtaajuuteen. Ts voit asettaa kaksi eri taajuutta. Ilmaisin muistaa asetuksen, joten kun seuraavan kerran käynnistät ilmaisimen, Power Box-asetukset ovat samat.
Milloin sitten kannattaa käyttää Power Box High-asetusta? Ja yksinkertainen vastaus on: aina kun mahdollista.
Sivu 18 – kuva
Kun haluat asettaa Power Box-arvon, paina PWR-painiketta, valitse valikosta Power Box-vaihtoehto ja vahvista Enter-painikkeella. Näyttöön tulee uusi valikko, jossa on 8 tai 18 kHz lukema. Taajuuslukeman alapuolella on kaksi vaihtoehtoa - Matala ja Korkea. Valitse haluamasi arvo ja vahvista painamalla ENTER.

Äänenvoimakkuuden asetukset (Setting the sound volume)
Jos haluat muuttaa ääniasetuksia, paina äänipainiketta ohjauspaneelissa oikealla keskellä. Valitse äänenvoimakkuus-vaihtoehto (Volume) ja vahvista valinta ENTER-painikkeella.
Sivu 19 - kuva
Valitse haluamasi äänenvoimakkuus - ja + - painikkeilla. Jokaisen painikkeen painalluksella kuulet äänen. Kun äänenvoimakkuus vastaa haluttua tasoa, vahvista se ENTER-painikkeella.
Sivu 19 – kuva
Huomaa, että kaiuttimen äänenvoimakkuuden säätö toimii vain Gain 0:ssa. Gain 1 & 2:ssa kaiuttimen äänenvoimakkuutta ei voi säätää. Kuulokkeiden äänenvoimakkuutta säädetään kuulokkeista.

Äänensävyn asetukset (Setting the sound tone)
Voit säätää äänisävyjä eri kohteille valitsemalla äänipainikkeen (kaiuttimen kuvake) ja valitsemalla sitten TONE-vaihtoehdon ja vahvistamalla ENTER-painikkeella.
Sivu 20 – kuva
Valitse sitten sävy, jota haluat muuttaa (ei-rautapitoisten, rautametallien tai kaikkien kohteiden) ja valitse haluttu sävy painamalla - ja + -painikkeita. Vahvista valinta tavalliseen tapaan painamalla ENTER-painiketta. All Metal-tilan ääni koskee myös monoäänitilaa.
Sivu 20 – kuva
Näyttöön tulee uusi valikko jossa on sävyarvoja. Valitse haluamasi äänensävy - ja + painikkeilla. Jokaisella muutoksella kuulet valintasi äänensävyn. Vahvista valinta ENTER-painikkeella.

Taustavalon kytkeminen päälle (Turning-on the backlight)
Paina ON/OFF-painiketta nopeasti ja odota kunnes taustavalo syttyy. Valon kytkeminen pois päältä samalla tavalla.
Sivu 21 – kuva
Kun taustavalo on käytössä, akun kuvakkeen alapuolella näkyy taustavalon kuvake.

LCD-näytön kontrastin hallinta (Controlling the LCD screen contrast)
Voit muuttaa LCD-näytön kontrastia valaistusolosuhteiden vaatimalle tasolle. Tätä varten paina lyhyesti ON / OFF-painiketta ja sen jälkeen 3s kuluessa säädä näytön kontrastia - ja + -painikkeilla.

Langattomien kuulokkeiden käyttäminen. Ei Light versiossa. (Using the wireless headphones)
Golden Mask 5+ toimitetaan langattomilla kuulokkeilla WS105. Langaton lähetin on integroitu ilmaisimen paristokoteloon.
Paristokotelon yläpuolella on pieni kytkin, joka ohjaa äänisignaalin kaiuttimelle tai langattomalle lähettimelle. Jos haluat käyttää langattomia kuulokkeita, siirrä vain kytkin WS-asentoon ja ääni siirtyy langattomaan lähettimeen. Nyt sinun pitää kytkeä kuulokkeet päälle painamalla ON/OFF painiketta 2 sekunnin ajan. Kun kuulokkeet ovat valmiina toimimaan, punainen valo alkaa vilkkua.
Jos käytät GM5 ilmaisinta, WS105-kuulokkeet toimivat kolmella painikkeella. Oikeanpuoleinen kuuloke: ON / OFF, äänenvoimakkuus + ja äänenvoimakkuus -. Kolmea muuta painiketta vasemmanpuoleiselle kuulokkeelle ei käytetä.
Sivu 22 – kuva
HUOMAUTUS: GM5+ Light-versio toimitetaan ilman langattomia kuulokkeita ja langatonta lähetintä. Siinä ei ole WS / SP-kytkintä.
VAROITUS!
Ilmaisin ja langattomat kuulokkeet on tehtaalla liitetty pariksi. Et voi käyttää muita malleja ja tuotemerkkejä, vain ne käyvät jotka toimitetaan ilmaisimen mukana.

Johdollisten kuulokkeiden käyttäminen (Using wired headphones)
Tunnistimessa on vakio 6,35 mm | 1/4” kuulokeliitäntä johdollisten kuulokkeiden liittämiseen. Tunnistimen äänimoduuli on suunniteltu STEREO-kuulokkeita varten.
VAROITUS!
Älä koskaan käytä kuulokkeita, joissa on MONO-liitin! Älä koskaan käytä epätyypillisiä kuulokkeita tai kuulokkeita jotka on suunniteltu käytettäväksi erikoislaitteiden, kuten sotilaallisten laitteiden kanssa. Ne voivat vahingoittaa ilmaisimen äänimoduulia.

Ilmaisimen akkujen lataaminen (Charging the detector batteries)
Golden Mask 5+ toimitetaan valmiiksi asennetulla 10 x 2500 mAh 1,2V AA-kokoisella NiMh ladattavalla akulla (akkuparisto). Akkujen käyttöikä on noin 300 latauskertaa. Voit korvata mukana toimitetut akut normaalikokoisilla NiMH-ladattavilla akuilla, koko AA. Voit käyttää myös tavallisia AA 1.5V alkaliparistoja.
Voit ladata ilmaisinparistot liittämällä Golden Mask Smart-laturin ilmaisimen latausporttiin akkukotelon yläpuolella (katso edellä oleva kuva). Laturissa palaa punainen valo latauksen aikana. Kun lataus on valmis, valo muuttuu siniseksi.

Kytke virta päälle > PUNAINEN: SININEN vilkkuvalo ilmoittaa, että lataus on valmis
Ei paristoja > SININEN
Lataus käynnissä > PUNAINEN
Täyteen ladattu > SININEN
Oikosulku > PUNAINEN vilkkuu nopeasti
Akku on poistettu > PUNAINEN vilkkuu nopeasti
Akkujen korjaus > PUNAINEN vilkkuu hitaasti
NTC-termistori on lyhyt > SININEN vilkkuu hitaasti
Akun jännite on liian alhainen > PUNAINEN – SININEN - KELTAINEN vilkkuvat vuorotellen
Lämpötilasuojaus > OFF

Varoitus!
Älä käynnistä ilmaisinta ennen kuin latausprosessi on päättynyt ja laturi on irrotettu! Muuten ilmaisinelektroniikka voi vaurioitua.
Viimeksi muokannut Gimli, 25 Tammi 2019, 23:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Fineler
Metallinetsijä
Viestit: 160
Liittynyt: 18 Joulu 2017, 00:50
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Fineler » 25 Tammi 2019, 21:19

Itekin joskus meinasin kääntää suomeks mut en sit viitsinyt, hyvä et joku viitsi =) Varmaan monelle käyttökelpoinen.
Ihan nopeesti selasin läpi ja ei tuossa isompia virheitä silmään osunut. En hirveen tarkkaan lukenut.

Tuossa "Mitkä ovat siis alimmat käyttökelpoiset arvot?" on vähän harhaanjohtava lause. Oikeampi suomennos on jotain "mihin käyttöön alemmat arvot siis ovat?" (So, what are the lower values for?)
Gimli kirjoitti:
25 Tammi 2019, 19:02
Erottelusyvyyden asettaminen (Setting the discrimination depth)
Tämä asetus vaikuttaa syvyyteen jossa ilmaisin erottaa kohteet. Mitä pienempi arvo, sitä lähempänä kelaa erottelu toimii, ja päinvastoin. Oletusasetus on 8.
Yleensä haluat, että laitteesi erottelee parhaiten havaitsemissyvyyttä. Ongelmana on, että erottelu ja havaitsemis-syvyys ovat vastakkaisia, minkä vuoksi oletusasetus on 8, eikä 15.
Mitkä ovat siis alimmat käyttökelpoiset arvot? Kun erottelusyvyyden arvo on säädetty lähelle kelaa, erottelet kohteet lähellä pintaa ja...
XP Deus vanhalla 9" ja 11" X35 kelalla ja MI-6 pointteri

Avatar
Gimli
Innostunut Etsijä
Viestit: 60
Liittynyt: 02 Tammi 2019, 15:11
Paikkakunta: Savonlinna

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Gimli » 25 Tammi 2019, 23:40

Ok. Korjasin tuon lauseen ohjeeseen.

Kannattaisko tehdä suomenkielisille ohjeille oma säie jos muutkin innostuu käännettyjä ohjeita tänne julkaisemaan..

Nuo käännöshommat sujuisi varmaan paremmin kokeneilta käyttäjiltä jotka myös ymmärtäisivät käännetyn tekstin :wink:

Mikastus
Viestit: 6
Liittynyt: 14 Tammi 2019, 11:21
Paikkakunta: E-P

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Mikastus » 01 Maalis 2019, 11:06

Olen miettinyt tilata 9” kelan kaveriksi 12” kelaa, vaihtoehtojakin on useampia.
Mikä 12” kela olis sopiva 5+SE:lle pelloille ja väljempiin maastoihin.
Olisko tämä 12” spinder https://www.goldenmaskdetectors.com/coi ... =5&lang=en
Toki sekin on mielessä saako tuosta isommasta kelasta tarpeeksi hyötyä 9” verrattuna että hankinta olis järkevää.
Deus- 11”X35- MI-6
GM 5+SE

Avatar
Haarukka
Kunniajäsen
Viestit: 3346
Liittynyt: 03 Huhti 2014, 18:40
Paikkakunta: Raahe

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Haarukka » 01 Maalis 2019, 12:20

Syvyyteen muutama sentti lisää, mutta kattaa yhdellä heilautuksella aika paljon suuremman alan. Painoa kannattaa kokeilla, laittamalla kelojen painoeron verran lisäpainoa nykyisen päälle.
"Älä ole kateellinen metallinetsijälle hännen löydöistää, vaan siitä kuinka paljon aikaa ja rahaa hänellä on käytettävissä harrastukseensa"

Mikastus
Viestit: 6
Liittynyt: 14 Tammi 2019, 11:21
Paikkakunta: E-P

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Mikastus » 01 Maalis 2019, 13:29

12” on 85 grammaa painavempi, paljon se ei ole mutta tuntuu pidemmän varren päässä monikertaisena.
Deus- 11”X35- MI-6
GM 5+SE

Avatar
Sephä
Raavas Tonkija
Viestit: 629
Liittynyt: 17 Tammi 2014, 16:02
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Sephä » 01 Maalis 2019, 13:44

Painavampi kela ei minusta ole niin suuri ongelma jos kone on muuten kohtuu tasapainoinen. Tärkeintä olisi, ettei koneesta tulisi liian etupainoista, mikä rasittaa rannetta ja kättä. Golden Maskeissa takana oleva akkukotelo auttaa asiaa jonkin verran ja voihan sinne lisätä vastapainoakin.
Aka Signum MFD ja Golden Mask Thracian

Avatar
Fineler
Metallinetsijä
Viestit: 160
Liittynyt: 18 Joulu 2017, 00:50
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Fineler » 01 Maalis 2019, 19:45

Samaa mieltä, GM on lähtökohtasesti niin hyvin tasapainossa et pieni lisäpaino kelassa ei rasita kättä. Esimerkiks Equinox tuntuu heti käteen otettaessa selkeesti kättä rasittavammalta vaikka on reilusti kevyempi kone. On niin etupainonen.
XP Deus vanhalla 9" ja 11" X35 kelalla ja MI-6 pointteri

Mikastus
Viestit: 6
Liittynyt: 14 Tammi 2019, 11:21
Paikkakunta: E-P

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Mikastus » 02 Maalis 2019, 11:13

Ei tuo 85-90g juuri miltään tuntunut kun kokeilin laittaa painoa lisää 9” kelan päälle.
Deus- 11”X35- MI-6
GM 5+SE

Avatar
Fineler
Metallinetsijä
Viestit: 160
Liittynyt: 18 Joulu 2017, 00:50
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Fineler » 02 Maalis 2019, 11:35

Mulla on ollut tuo 10,5" kela joka on 50g painavampi kun 12" spider ja vaikka en oo mikään lihaskimppu niin ei oo koskaan ihan täyden 8h piippailun aikanakaan alkanu käsi väsymään.
Tuossapa nuo kelavaihtoehdot painoineen painojärjestyksessä niin on helpompi verrata yhdellä silmäyksellä:

5" 275 g
7" 335 g
9" 435 g
9x10" 515 g
12" Spider 520 g
10,5" 570 g
10x12" 575 g
12" Fighter 585 g
12,5x15" 750 g
XP Deus vanhalla 9" ja 11" X35 kelalla ja MI-6 pointteri

Avatar
FinLA
Viestit: 38
Liittynyt: 15 Heinä 2018, 23:57
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja FinLA » 30 Maalis 2019, 12:13

Hommasin tuossa tämän kauden piippailuihin GM5+SE:n 12" spiderilla. Onko kellään muulla ollut käytössä noita GM:n näytöllisiä? Pari asiaa tuossa vielä ihmetyttää. En meinaa millään pystyä pitämään powerboxia ja gainia alimpia asetuksia isommalla tai etsin alkaa piippailla omiaan. Voi toki johtua mineraalipitoisesta maaperästä, mutta eikös silloin GB:n pitäisi olla melko alhaisilla lukemilla? Itsellä se huiteli tuolla paikalla sadan tienoilla. Lisäksi piippailee säännöllisesti "hot rockseille". Hieman ärsyttävää, vaikka kyllähän nuo oppii nopeasti tunnistamaan ID:n ja äänen perusteella. Onko muuta mahdollisuutta välttää noita? Akutkin tuntuneet kestävän vain 2-3 tuntia, vaikka muutaman kerran jo ladannut tyhjästä täyteen. :?
Etsimet: GM 5+SE, Ace 250+Nel Tornado
Pointterit: Garrett pro pointer II, kiinalainen porkkanakopio

Peltotongintaa vuodesta 2017!

Avatar
Haarukka
Kunniajäsen
Viestit: 3346
Liittynyt: 03 Huhti 2014, 18:40
Paikkakunta: Raahe

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Haarukka » 30 Maalis 2019, 14:38

Jos siirryt gm:n esim. Acesta niin tuntuu taatusti toivottomalta vaikka kone toimisi oikein :) Ääntä tuntuu tulevan jatkuvasti, varsinkin nykyisillä ja vanhoilla merenrantahietikoilla. Sitte kun kaikki säätää minimiin niin löytösyvyys jää acea huonommaksi :(
Ei sen mölinän kuitenkaan kuulu samanlaista olla kuin kolikon tai muun kohteen yli heilauttaessa. Jos siinä on 8/18khz taajuudet niin 8khz pitäisi olla vähän "rauhallisempi". Eihän sielä ole vielä maa jäässä? Sekin tuntuu hankaloittavan automaattisen maabalanssin toimintaa.

Ne alkuperäiset akut on huonot, 1000mAh ja tyypiltään itsepurkautuvia. Näin ainakin gm1 ja gm4. Eli kannattaa ainakin lähtiessä ladata.
"Älä ole kateellinen metallinetsijälle hännen löydöistää, vaan siitä kuinka paljon aikaa ja rahaa hänellä on käytettävissä harrastukseensa"

Avatar
Fineler
Metallinetsijä
Viestit: 160
Liittynyt: 18 Joulu 2017, 00:50
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Fineler » 30 Maalis 2019, 15:58

Mulla oli viime kesän käytössä 5+
Piippaileeko varmasti omiaan? vai onko kyseessä joku moderni paikka niinkun kotipiha et siellä vaan on jotain metallia paljon neliöä kohden. Ite yllätyin omassa kotipihassa et prkl täähän piippaa vähän joka kohassa mut sit aloin niitä ylös kaivelee niin kyllä sieltä aina joku syyllinen löyty =)
Ootko kokeillu siinä kohteessa säätää GB:n käsin?
Oman kokemuksen mukaan ei tuo kone paljonkaan mitään haamupiippejä harrasta mutta herkkä on. Kuumat kivet piippaa myös herkästi. Ite meen yleensä pellolla asetuksilla disc tone 2, gain 2, powerbox joko high tai low riippuen paikasta. (5+ on vaan kaks asentoo) Threshold tilanteen mukaan mut yleensä reilu 20. GB asettuu mulla yleensä jonnekkin 30-50 jos nyt oikein muistan.

Itellä on panasonicin eneloopit koneessa ja ne ei oo kyllä koskaan pitkänkään ehkä 8 tunnin piippailupäivän jälkeen olleet läheskään tyhjät. Tuon koneen mukana tulevat akut on kapasiteetiltään samaa luokkaa joten jotain häikkää tuossa asiassa on. Mulla on ollu toinen akkukotelo ollu varalla mut turha tuo on ollut, siihen koteloon on ollut ladattuna kiinalaista tilatut Palo merkkiset akut ja pari kertaa olen niilläkin käyttänyt ihan vaan kokeillakseni ja ihan yhtä hyvin on kestänyt.
XP Deus vanhalla 9" ja 11" X35 kelalla ja MI-6 pointteri

Rautahattu
Metallinetsijä
Viestit: 250
Liittynyt: 19 Helmi 2017, 00:07
Paikkakunta: Hämeen ja Savon rajalla

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Rautahattu » 30 Maalis 2019, 17:23

GM:n akuissa taitaa olla eroja riippuen siitä, millaisilla koneen saa. Omissa GM:ssä eli ykkösessä ja nelosessa on alkuperäiset akut edelleen kiinni ja niissä virta kyllä riittää pitemmälle kuin käyttäjässä. Kuulokkeiden kanssakin saa lähteä huoletta liikenteeseen eikä teho lopu keskimääräisellä 8-9 tunnin vedolla. Joskus on tullut mentyä parikin reissua samalla latauksella. Nuo 1000 mAh:n tuntuvat kyllä tehottomilta, jos eivät tuon kauempaa pysy iskussaan.
SME
GM
Deus

Avatar
Sephä
Raavas Tonkija
Viestit: 629
Liittynyt: 17 Tammi 2014, 16:02
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Sephä » 30 Maalis 2019, 19:22

Onkohan sulle tullut joku huono akku sekaan, jos nuin vähän aikaa kestää. Mulla ainakin näissä näytöttömissä saa mennä kanssa monta reissua yhdellä latuulla. Vai onko siinä olemassa jokin extra teho asetus mikä olisi päällä? Oletko koettanut thresholdia säätää? Näytöttömät saa ainakin hyvinkin vakaiksi, kun säätää poweria vähän pienemmälle ja diskiä himpun isommalle. Itse tottunut pitämään aina pienen taustaäänen päällä. Olikohan siellä lähettyvillä voimalinjoja? Mulla ne toisinaan aiheuttaa ylimääräistä ääntä, mutta ei aina.
Aka Signum MFD ja Golden Mask Thracian

Avatar
Fineler
Metallinetsijä
Viestit: 160
Liittynyt: 18 Joulu 2017, 00:50
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Fineler » 31 Maalis 2019, 01:26

Älkää nyt sekottako näitä "näytöttömiä" uudempiin jos ette tiiä mistä puhutte. Mitään "1000mah" akkuja ei näissä ole vaan 5 ja eteenpäin on kymmenen kappaletta 2500mah AA akkuja.
XP Deus vanhalla 9" ja 11" X35 kelalla ja MI-6 pointteri

Avatar
Sephä
Raavas Tonkija
Viestit: 629
Liittynyt: 17 Tammi 2014, 16:02
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja Sephä » 31 Maalis 2019, 08:06

Eikös kaikissa GM malleissa ole ihan sama tuo paristo boksi, niin näytöttömissä kuin näytöllisissäkin? Se millaiset akut sinne sisään sitten on tungettu vaihtelee. Omassa alkuperäiset akut näyttää olevan 1500mAh ja kestävät kyllä pitkään. Näytöllisissä varmaan kyllä suurempi virran kulutus...

Yksi mahdollinen syy levottomaan käytökseen voi olla myös se, jos laite on viety nopeasti lämpimästä kylmään. Tästä varoittelee ohjekirjakin: If the surrounding temperature is changing quickly, the detector may become nervous. In this case you should perform a reset prior of making any other changes, the reset resolves the problem in 99% of the occasions
Aka Signum MFD ja Golden Mask Thracian

Avatar
FinLA
Viestit: 38
Liittynyt: 15 Heinä 2018, 23:57
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Golden Mask

Viesti Kirjoittaja FinLA » 02 Huhti 2019, 17:53

Olin kyllä varautunutkin muutokseen aceen verrattuna. :D Silti tuli juuri tuollainen fiilis, että kun laitteen sääti sellaiseksi, että etsintä onnistui, syvyyskään ei enää varmaan paljoa ace+nel tornado -yhdistelmää paremmaksi jäänyt.

Laite piti koko ajan jonkinlaista älämölöä liikutellessa. Kun sääti noita powerboxia ja varsinkin gainia alas, älämölöstä tuli sellaista, että selkeät signaalit erottuivat kyllä hyvin. Silti rasittavaa ja hidasti etsintää. Syviä vaimeita signaaleja ei kyllä voinut mitenkää toivoa kuulevansa. Maa oli tosiaan monin paikoin vielä jonkin verran jäässä ja hyvin märkä, mikä voi ehkä selittää osaltaan tuota epävakautta. 8khz taajuudella piippailin kun se vaikutti vähemmän levottomalta. Säädin GB:n manuaalisesti niin, että molempiin suuntiin liikuttaessa kuului hyvin vaimea vingahdus. Tresholdia pidin täysillä eli 30:ssa. Käyttöohjeissa neuvottiin muistaakseni tinkimään ensin gainista ja vasta sitten, jos muu ei auta, säätämään tuota tresholdia. Onko kellään käytännön kokemuksia, kannattaako näin todella tehdä, vai löytääkö paremmin jos suosiolla säätää myös tresholdia? Näissä 5+SE:ssa on ilmeisesti joku uusi chippi, minkä pitäisi tehdä laite niin vakaaksi, ettei tuohon tresholdiin kauheasti joudu koskemaan. Vanhemmissa ilmeisesti treshold 30 oli aika käyttökelvoton asetus.

Akuissa voi tosiaan olla jotain häikkää. Katselin noita akkuja ja näyttivät kyllä ulospäin halvimmilta mahdollisilta kiinan-akuilta. Toisaalta kestivät nyt laitteen sammumatta uusimman 3-4 tunnin reissun, joten ehkäpä ne tuosta vielä vertyvät.
Etsimet: GM 5+SE, Ace 250+Nel Tornado
Pointterit: Garrett pro pointer II, kiinalainen porkkanakopio

Peltotongintaa vuodesta 2017!

Vastaa Viestiin