Tänään oltiin Riiskan ja Kivimiehen kanssa pikku piippailuretkellä pellolla jota on pidetty liian nuorena löytöihin,mutta kun lähtee kahden kolikkohaukan kanssa liikenteeseen voi melko varmasti sanoa että jotain kyllä löytyy,no olihan siellä muutama korkki minun löytämänä,mutta nämät haukat taas omaa luokkaansa,tässä aikaisemmin viikolla löytyneitä juttuja,ei minun vaan muitten,Riiska kertoo sitten omasta aloituksesta.
Juu lähdettiin etsimään kuulopuheiden mukaan kyseiselle tontille kadonnutta kultakelloa, eipähän sitä löytynyt, mutta kun päästiin autolta kävelemään ja ensimmäisen signaalin kaivettuani ( lyijytuubi ) jo toinen kaivaus antoikin sitten mojovan yllätyksen, nimittäin Kaarle XI:n aikuisen hopeisen fyra ören v. 1678. Harmitti tietenkin ihan vietävästi, ei niinkään löytö, vaan se, että kolikosta oli pieni pala pois. Kauden toinen piippailuretki oli kuitenkin hemmetin hieno.
Enpä ole näin vanhaa hopearahaa aikaisemmin löytänytkään.
Garrett AT PRO & ACE 250 & Pro-pointer
Vanhin kolikko 1/4 öre 1636.
Vanhimmat kolikot:Saksalainen Penning v.1075,Kuningas Stephen v.1135.Dirhem v.754
Viikinkiaikainen hevosenkenkäsolki,kupurasolki,rannerengas ja ketjunkantaja ym.Ruotsalainen tippa.
Ja kaikki vasta alussa...........Minelab X-Terra 705 GoldPack
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Jo varmaan keksitkin miksi siitä pala on pois, mutta jokuhan tuota lienee kaulallaan amulettina pitänyt, näyttää olleen nyörinreikä siinä. Johonkin sitten tarrannut ja metalli on nöyrtynyt nahkanauhan edessä. Eli hyvin erityinen kolikko ollut jollekulle, noin kuin sinulle korvaukseksi siitä puuttuvasta kymmenyksestä
Maverick kirjoitti:Jo varmaan keksitkin miksi siitä pala on pois, mutta jokuhan tuota lienee kaulallaan amulettina pitänyt, näyttää olleen nyörinreikä siinä. Johonkin sitten tarrannut ja metalli on nöyrtynyt nahkanauhan edessä. Eli hyvin erityinen kolikko ollut jollekulle, noin kuin sinulle korvaukseksi siitä puuttuvasta kymmenyksestä
TV:stä tuli jonkin aikaa taakseppäin ohjelma jostain suomensukuisesta kansasta itärajan takaa. Naiset olivat pukeutuneet parhainpiinsa eli jonkinlaisiin kansallispukuihin ja kaikilla oli kolikkoriipukset kaulassa. Komeimmassa oli varmaan 30-40 hopeakolikkoa.
Juu ei ollu sama ohjelma, mutta monella rajan takaisella kansalla noita kolikoita on kaulassa roikkunu koruina, varmaan aikoinaan nykyisen Suomen alueellakin.
Suomalaisissa kansallispuvuissa en muista nähneeni kymmenittäin hopeakolikoita.
Rautakautisissa kaulakäädyissähän kyllä oli kuvastojen mukaan muutamia arabialaisia ja länsimaalaisia hoperahoja.
Ehkäpä niitä suurimpia koruja ei raatsittu haudata vainajan mukana.